5 dingen waar je op moet letten als je een fietsband koopt

Er zijn veel verschillende fietsbanden maar wanneer koop je de juiste? Met deze 5 tips kan het nooit verkeerd. 

1. Meten is weten

Het belangrijkste is dat je de juiste maat fietsband koopt. Deze is te zien op de zijkant van je buitenband. Kijk niet alleen naar de inch maar ook naar de Europese ETRTO maat. 

Bekijk daarom eerst goed de buitenband voor de juiste maat en check ons assortiment banden hier.

2. Kies het juiste ventiel

Voor het aanschaffen van een binnenband is het niet alleen belangrijk dat je de juiste maat weet, maar ook welk ventiel je nodig hebt. Dit kan een Hollands (Dunlop of Blitz-ventiel), Frans (Presta of raceventiel) of Amerikaans ventiel (Schrader of autoventiel) zijn. Bekijk de afbeelding hieronder voor de verschillende ventielen.

3. Ga voor veilig met reflectie

Wist je dat het verplicht is om een reflectielijn aan de zijkant van je fiets te hebben? In lang niet alle banden zit deze verwerkt. Cross- of racefietsen worden nooit met een reflectierand uitgevoerd. Ook zijn er banden in andere maten verkrijgbaar zonder reflectie. 

Gelukkig schaffen de meeste mensen een band met reflectie aan. Deze maakt je namelijk echt goed zichtbaar in het donker. 

4. Kies een anti-lek band

Buitenbanden worden tegenwoordig ook uitgevoerd met een anti-lek laag. Dit wil helaas niet zeggen dat je geen gaatje meer in je binnenband kunt krijgen. De kans is echter wel vele malen minder. Wanneer je een fietsband aanschaft kijk dan even naar de gradatie in anti-lek laag.

Deze gaat van level 1 tot 7. Wij adviseren voor een E-bike altijd level 7 omdat deze banden vaak sneller slijten. Ook is het vervangen van een band bij een E-bike een vervelender karwei. Het is dus slim om een band met anti-lek laag te overwegen.

5. Val op met de kleur van je fietsband

De meeste fietsen hebben standaard zwarte banden. Maar wist je dat er veel meer kleuren verkrijgbaar zijn? Groene banden zien er niet alleen leuk uit, ze vallen ook op in het verkeer. Ook handig als je op drukke plekken geparkeerd staat. Zo vind je jouw fiets bijvoorbeeld op het station gemakkelijk terug. Voor een chiquere uitstraling kies je beter voor bruine of crèmekleurige banden. En banden voor een racefiets kun je aanschaffen in de kleur die perfect bij je fiets of helm past. Voor ieder wat wils. 

Benieuwd naar ons assortiment fietsbanden, bekijk deze hier.

Onze nieuwste producten